Τι κάνει κακό στη φωνή μας
Το περισσότερο κακό στη φωνή μας το κάνουμε με τη λάθος τοποθέτηση.
Αμέσως μετά το τσιγάρο, το ποτό, όταν δεν συμπληρώνουμε ορισμένες ώρες ύπνου, την κακή διατροφή και γενικά οτιδήποτε βλάπτει την υγεία του σώματός μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτο πράγμα που διακρίνεται σε ένα άρρωστο άνθρωπο είναι η φωνή του.
Αυτή και μόνο φθάνει για να καταλάβουμε ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο αισθητό πάλι είναι, όταν ένας άνθρωπος είναι χαρούμενος και υγιής. Από τη φωνή του και μόνο είναι αρκετό να το καταλάβουμε.
Τι κάνει καλό στη φωνή μας
Όπως ο αθλητής γυμνάζεται και προσέχει τη διατροφή του, τον ύπνο του και γενικά να κάνει μια συντηρητική ζωή, το ίδιο και ο τραγουδιστής θα πρέπει να γυμνάζει τη φωνή του, μέσα από τις φωνητικές ασκήσεις στούντιο.
Ταυτόχρονα να προσέχει τη διατροφή του, τον ύπνο του κλπ, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτος σε οτιδήποτε θα τον έβλαπτε.
Νεανικότητα της φωνής
Ένα τυχαίο περιστατικό με έκανε να σκεφτώ και να γράψω για τη νεανικότητα της φωνής.
Ήμουν στο ταμείο ενός καταστήματος και ρωτούσα για κάτι που ήθελα να αγοράσω, κάποια στιγμή η ταμίας ρώτησε ποιος έχει σειρά. Η ώριμη κυρία που βρισκόταν δίπλα μου απάντησε ο νεαρός εννοώντας εμένα. Γύρισα και την ευχαρίστησα λέγοντάς της αστειευόμενος: σας ευχαριστώ για το νεαρός, βεβαία ξέχασα να σας πω ότι είμαι 56 ετών. Τότε η κυρία μου απάντησε δεν σας είδα, άκουσα τη φωνή σας και μου φάνηκε ότι είστε πολύ νέος.
Φεύγοντας έκανα τη σκέψη ότι η κυρία ίσως είχε δίκιο. Όπως ένα καλογυμνασμένο σώμα, διατηρεί στοιχεία της νεότητας σε βάθος χρόνου, γράμμωση, αντοχή, φρεσκάδα, το ίδιο και η φωνή, με την καθημερινή άσκηση (αναπνοή, αντήχηση, ορθοφώνηση) διατηρεί στοιχεία της νιότης σε βάθος χρόνου.
Το επάγγελμα μου είναι καθηγητής (φωνητικής)
Γιάννης Παντελής